Zea mays L.
Ismert még az alábbi neveken:
tengeri,török búza
Hazánkban elsősorban takarmánynövényként és ipari célú hasznosítás szempontjából ismert növény, mely Dél-Amerikából származik.Elsősorban olaja használatos étkezési célra, valamint ételeink alapanyagaként is ismert. Az élelmiszeripar számos területen hasznosan dolgozza fel a kukorica termését. Gyógyászati szempontból a „kukoricabajusz” a növény legértékesebb része.
Fő hatásai:
Szaponin-, barna és sárga színanyag- (flavonoidok), illóolaj-, gyanta-, alkaloid-, kovasav-, egy keserű glikozida és K2-vitamin-tartalma adja a fő hatásait.
Belsőleg:
Vizelethajtó, a szervezet káros lerakódásait kihajtja, ezért hatásosan alkalmazható köszvény, reuma és ízületi megbetegedések esetén.A húgyúti gyulladások, vesekő és hólyaghomok hatásos ellenszere. Alkotója a cukorbetegség elleni, valamint a zsírtalanító teakeverékeknek. Az alacsony vérnyomást jótékonyan emeli. Fogyasztó teák alkotója, hatóanyagaival segít narancsbőr esetén.
Külsőleg:
A kukoricamagból a kozmetikai és az illatszeripar különféle termékeket gyárt. Elsősorban olaját használják, de a magból feldolgozással készült illatszeripari termékeket is széles körben alkalmazzák (hintőporok, keményítő púderek stb.).
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
–
Egyéb információ:
–
Tünetek: