Barion Pixel

Len

Linum usitatissimum L.

Ismert még az alábbi neveken:
kultúrlen,termesztett len

Földünk számos területén termesztett, fontos és hasznos kultúrnövény. Hazánkban az Alföldön, a Duna-Tisza közén és a Dél-Dunántúlon gyakori a termesztése az enyhén meszes, kötött talajokon.

Len Len


Fő hatásai:
Hatásait a drogot szolgáltató magvak adják, melyek jellegzetesen lapos, tojás alakúak, fényesen barnák, egyik végükön hegyesek. Értékes zsírosolajakat, fehérjét, lecitint, keserűanyagot, nyálkát, enzimeket, F-vitamint, linamarin cianogén glikozidot tartalmaznak, melyek hashajtó, puhító hatásúak.

Belsőleg:
A langyos vízben 4-6 órán keresztül áztatott magvak nyákanyagot bocsátanak ki magukból, melyek a bélhurutos bántalmaknál a bélfalon bevonóként működnek, ezzel csökkentve a bélfal izgalmi állapotát. Csökkenthető velük a székrekedés, az áztatott magok nyomást gyakorolnak a bélfalra, fokozzák a bél perisztaltikáját. A nyákanyag sikamlóssá teszi a bélsarat, ezzel segítve az ürítést. A lenmag magas olajtartalma kitakarítja a koleszterint az érfalakból, a káros lerakódásokat nem engedi megtapadni. A friss olaj belsőleg a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére is alkalmas.

Külsőleg:
A régi időkben az áztatott nyákos folyadék haj göndörítésére bevált házi szer volt a fodrászoknál. A pépes magőrleményt (lenmaglisztet) kelések, furunkulus érlelésére borogató szerként használhatjuk, mert bőrlágyító hatású. Az F-vitamint tartalmazó lenolaj ekcéma esetén, a szőrtüszők környékének gennyes gyulladásaira, a száraz bőr ápolására használható.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:


Egyéb információ:


Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft