Barion Pixel

Martilapu

Tussilago Farfara L.

Ismert még az alábbi neveken:
lókörömfű,körömlapu,parti lapu

Az ókori birodalmakban már ismert és használt gyógynövény. Hazánkban az árokpartokon, folyóvizek menti hordalékon, bolygatott területeken, agyagos szakadékokban, „martokban”, nyirkos erdőszéleken tömegesen nyíló, kora tavaszi virág.

Martilapu Martilapu


Fő hatásai:
virágjában megtalálható flavonoidok, nyálka, keserűanyagok (xantofil, sárga festékanyag) és cserzőanyagai adják fő hatásait. Levelében nyálka, cserzőanyag, flavonoidok és keserűanyagok mellett pirrolizidin alkaloida található.

Belsőleg:
A népgyógyászat a tüdőbetegségek és a légúti megbetegedések, valamint köhögés, rekedtség, asztma elleni teakeverékekben használja. Meghűléses betegségeknél, rövid ideig fogyasztva, hatásos és mellékhatások nélkül alkalmazható gyógynövény.Cukorbetegségben szenvedőknél a cinktartalma elősegíti az inzulin hormon termelését.

Külsőleg:
Frissen szedett levele lüktető, gyulladt testterületekre, borogatásként alkalmazva, gyógyító hatású, ezért a visszérgyulladás, övsömör tüneteit gyorsan enyhíthetjük vele.Teája gargarizálásra alkalmas, nyálka- és cserzőanyag-tartalma miatt.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Köhögés (hurutos) csillapítására: majoránna, ökörfarkkóró-virág, kakukkfű, édeskömény.Asztma ellen: pemetefű, szúrós gyöngyajak, kakukkfű és majoránna.

Egyéb információ:
Figyelmeztetés: A növény (pirrolizidin) alkaloidot tartalmaz, ezért gyógyteaként csak rövid ideig használjuk, a mellékhatások elkerülése végett.

Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft