Barion Pixel

Nagy csalán

Urtica dioica L.

Ismert még az alábbi neveken:
csípős csalán,csalány,csollán,csihány

Hazánkban szinte mindenhol megtalálható az árterületek, erdei aljnövényzet, vízparti területek, települések közelében ez a kiváló gyógynövény. A biokertek népszerű növénye.

Nagy-csalan Nagy csalán


Fő hatásai:
Klorofill tartalma, karotinoidok, csalánméreg, hangyasav, hisztamin, kovasav, sok cserzőanyag, kumarin (gyökérben), szterolok, glükokinin, flavonoidok, valamint a vitaminok, ásványi anyagok széles skálája (C-, B-, K-, A-, U-vitamin, vas, magnézium, cink, réz) adja a hatásait.

Belsőleg:
A népgyógyászatban régóta közismert gyógynövény, főként reumatikus és ízületi betegségek gyógyításában. Mind teájának fogyasztásával, mind a növény friss hajtásaival a beteg testrészeket ütögetve gyógyító hatású.A vizelethajtó, vértisztító teák alkotórésze, a reumatikus panaszok és az ízületi betegségek, valamint a köszvény tüneteinek enyhítésére is alkalmas, mert a húgysav kiürülését is elősegíti.Immunrendszert erősítő, roboráló, vitaminokat és ásványi anyagokat pótló, sokoldalúan alkalmazható gyógynövény.Gyomorfekélynél hatásos segítség U- és K-vitamin, valamint cserzőanyag tartalma miatt.Magas vérnyomásra vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmas szer.A cukorbetegek teájának alkotórésze, mert csökkenti a vércukorszintet.Hasmenés ellen is hatásos.Az allergia ellen számos hatóanyaga miatt alkalmas gyógynövény.Egészségvédő szerepe közismert. Tavaszi friss hajtásaiból levest és főzeléket régóta készítenek, a népgyógyászat számos receptje közismert, mert alkalmas a tavaszi fáradtság megelőzésére, leküzdésére.

Külsőleg:
Hajhullás ellen gyökerének főzete kiválóan alkalmas, hajsamponok alkotórésze. Gyógyítja a reumát külsőleg is: a növény friss hajtásával a beteg testrészt ütögetjük, így csökkentve a reumatikus fájdalmakat, a gyulladást.Bedörzsölő szer, mely oldja az izommerevséget, ezért az izmok és ízületek fájdalmait csökkentő, erős hatású szer.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Szoptatós kismamák tejtermelését segítő teájában: kecskeruta, édeskömény, ánizs társításával használhatjuk.Cukorbetegek teájában: kecskeruta, orvosi zsálya, fekete áfonya levéllel társítsuk.

Egyéb információ:
A csalántea az egyik legerősebb gyógynövény, használata során a szakember által előírt adagok pontos betartása, a javasolt felhasználási mód betartása is ajánlatos!

Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft