Barion Pixel

Napraforgó

Helianthus Annuus L.

Ismert még az alábbi neveken:


Mezőgazdasági termény, amelyet olajos magváért országszerte takarmányként termesztenek. Egyéves növény. Fészkes virágzatú, élénksárga (napsárga) karimavirágát, szirmait, valamint olajos magját gyógyászati célokra használhatjuk.Az élelmiszer-, a kozmetikai és az illatszeripar széles körben használja fel ezt a kivételes növényt. Napraforgóból sokféle állati takarmány, madáreledel is készül.

Napraforgo Napraforgó


Fő hatásai:
Fő hatásait a virágzatában (szirmokban) található flavonoidok, karotinoidok (luteol, taraxatol), szaponinok, cserzőanyag, kolin, A-provitamin, heliantin és ásványi anyagok adják. Olajos magjában tápláló anyagokat és F-vitamint találhatunk.

Belsőleg:
A népgyógyászatban lázcsillapításra használták, kísérletek igazolták a lázcsökkentő hatást. Oldja a szélgörcsöket, vizelethajtó, összehúzó hatású. Étvágyjavító, az emésztőnedvek képződésével rendezi az emésztés problémáit.A magtermésében lévő tápláló anyagok (zsíros olaj) és F-vitamin tartalma az érfalakon kialakult plakkokat letakarítja. Csökkenti a magas vérnyomást, enyhe nyugtató tulajdonságú.Étolaja konyhai felhasználásban nélkülözhetetlen, a reformtáplálkozás alapanyagai közé tartozik.

Külsőleg:
Bőrápolásra, gyógyszeres kenőcsök készítésére kiváló szer, az illatszeripar is felhasználója a magtermésből készülő olajoknak.Gennyes bőrkiütés, bőrbepállás ellen ? a virágzatából készített és alkalmazott tea ? gyógyító hatású.Nehezen gyógyuló sebek, sérülések, zúzódások esetén kitűnő borogató szer, lemosó szer, ilyenkor a virágszirmaiból készült teaként alkalmazzuk. (A hegyi árnika helyettesítője.)

Keverékekben a következő növényekkel együtt:


Egyéb információ:


Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft