Barion Pixel

Muira puama, a potencia növelő fa

A muira puama (Ptychopetalum olacoides) egzotikus fás növény. Amazónia őserdőinek lakói évszázadok óta használják gyógyításra és az életerő megerősítésére. A muira puama név fordítása: “erős fa” vagy “potens fa”. A növény más elnevezései, mint potency wood, muirata vagy pau-homen, amazóniai viagra arra utalnak, hogy hatásait tekintve növényi vágyserkentőként tett szert hírnévre az egész világon. A háttérben viszont ott vannak további, figyelemfelkeltő, egészségjavító tulajdonságai is.

A muira legfeljebb 5 méter magasra megnövő, rendkívül kemény fás részekkel büszkélkedő fa vagy cserje. Brazília esőerdeiből származik, a meleg és a magas páratartalom a lételeme. Európai éghajlaton üvegházakban maradhatna meg. Körülbelül 3 centiméteres, tojásdad alakú leveleinek felső része világosabb színű. A növény apró, négyesével, esetleg hatosával fürtbe rendeződő fehér virágai intenzív jázmin illatot árasztanak.

Illatos és kemény

Gyógyászati célokra elsősorban szikla keménységű gyökere és vékony, világosbarna kérge a legértékesebb. Ezen részei rengeteg telítetlen zsírsavat, növényi szterolokat (kumarint és lupeolt), illóolajokat, cserzőanyagokat, valamint muirapuaminnak nevezett alkaloidot tartalmaznak. A muira kivonata enyhe illatú és kissé csípős ízű.

A muira kérgét és gyökerét nem csupán a potenciazavarok gyógyítására használják az amazóniai őserdőkben, hanem reuma, emésztési zavarok, menstruációs problémák, valamint szívgyengeség kezelésére is.

Európában csak a múlt század elején kezdett ismertté válni a sokatmondó das Potenzholz néven. Világsikert a 20. század végén könyvelhetett el, miután egy tanulmány szerint az önként jelentkező kísérleti alanyok 60%-ánál javította az erekciós képességeket, illetve növelte a szexuális vágyat. A muira igen gyorsan az erektilis diszfunkció (merevedési zavar), az impotencia, a frigiditás, valamint a szexuális elégtelenség kezelésének egyik legkedveltebb eszközévé vált.

Segítségével erősíthető a női orgazmus, emellett javítja a petefészkek működését is, ezáltal elősegíti a megtermékenyülést. Medencetáji vérbőséget okoz, és befolyásolja egyes hormonok szintjét is, ám a növény pontos hatásmechanizmusa máig nem ismert.

Lassítja az öregedést

A “kemény fának” az agyműködésre gyakorolt jótékony hatását klinikai tanulmányok bizonyítják: javítja a gondolkodást, az összpontosítást, a memóriát. Támogatja, regenerálja az idegrendszer működését, alkalmazása ajánlott depresszió és idegkimerültség esetén. Csökkenti a stresszt, erősíti a lelki és szellemi éberséget, összességében viszont nyugtató, kiegyensúlyozó hatású. Felsorolt tulajdonságaival képes enyhíteni a lelki problémák okozta fájdalmat.

Hatásait napjainkban intenzíven vizsgálják a memóriazavarokkal járó időskori betegségek, például az Alzheimer-kór gyógyításában. A legutóbbi kutatások szerint a muira kérgében és gyökerében található anyagok fékezik a memória, valamint az agy egyéb funkciói számára fontos enzimek lebomlását. Nem mellékes az sem, hogy az említett hatóanyagok antioxidáns tulajdonságúak, így védik az agyat a szabad gyökök sejtkárosító hatásától, tehát az öregedéstől.

A muira a hormonrendszerre ugyancsak jótékonyan hat: csökkenti a férfiak természetes hajhullását (a kopaszság megelőzése), illetve csillapítja a nők menstruációs problémáit (görcsök, rendszertelen menzesz, PMS), valamint a változókori kellemetlen tüneteket.letöltés-17 Muira puama, a potencia növelő fa

Egészséget adó gyökerek

Az amazóniai sámánok, illetve ma már a természetgyógyászok is a legkülönbözőbb emésztési betegségek (pl. hasmenés, vérhas) kezelésére szintén javasolják a muira puamát.

A nővény reuma kezelésére is kiváló. A betegek régebben a növény kérgét rágcsálták, vagy olajba áztatott kivonatát közvetlenül a problematikus területekre kenték. Napjainkban főzet (tea, cseppek, tabletták, esetleg koncentrált alkoholos kivonat) vagy a leghatékonyabbnak tartott tinktúra formájában alkalmazzák.

A muira puama hatékonysága egyéb gyógynövényekkel kombinálva még jobban növelhető. Nem kívánatos mellékhatásokról egyelőre nincsenek feljegyzések, ám a növény túladagolása esetén nyugtalansággal, esetleg álmatlansággal kell számolnunk.

Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:  Németh Imréné Éva( megjelent a Vitae magazinban)

“Muira puama, a potencia növelő fa” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft