Barion Pixel

Medveszőlő

Arctostaphylos Uva Ursi L.

Ismert még az alábbi neveken:


Európában az Alpokban és a Tátrában tömegesen található, az alhavasi tájak sziklafelületein elterülő, örökzöld törpecserje. A nedves, lápos és mocsaras területeket, valamint az erdeifenyők alatt kiterjedt sziklás területek napos részeit kedveli, hazánkban nem él. Észak-Európában régen a növény viszonylag magas csersavtartalma miatt a bőr cserzésére szolgált. Gyógynövényként a XVIII. század óta használatos.

Medveszolo Medveszőlő


Fő hatásai:
Fenolglikozidok (arbutin, metilarbutin), cseranyag, flavonoidok, triterpének adják a fő hatásait. Lúgos közegben – melyet szódabikarbóna, nátriumcitrát vagy ásványvíz hozzáadásával biztosíthatunk – az arbutinból felszabaduló hidrokinon hatásos.

Belsőleg:
A leveleiből készített tea kiváló vizeletfertőtlenítő, segít a húgyúti bántalmak, húgyúti gyulladások és a húgyúti fertőzések leküzdésében, antibakteriális hatású. A köszvény és vesebetegségek gyógyításában vizelethajtó, vesetisztító, vesekőoldó hatásával segíthet.

Külsőleg:


Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Húgyhólyaggyulladás, a vizeletkiválasztó rendszer gyulladása esetén: nyírfalevél, aranyvessző (mindig lúgosítsuk, l. fent).

Egyéb információ:
Figyelmeztetés! A medveszőlő nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely májkárosodást okozhat. A méreganyag főzéssel távolítható el. Folyamatosan egy hétnél tovább ne alkalmazzuk!

Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft