Capsium Annuum L.
Ismert még az alábbi neveken:
törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Közép-Amerikából származó, közismert növény. Az 1500-as évek táján került Európába, hazánkba a törökök hozták be. Magyarországon nagy mennyiségben termesztett, egyéves fűszer- és gyógynövény lett. Változatai a fűszer-, csemege-, félédes, rózsa-, enyhén csípős és csípős (erős) paprikaként váltak ismertté, közkedveltté. A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövényévé, egyben jelképévé is vált az eltelt évszázadok során. Gyógyászati szempontból a csípős paprika a legértékesebb.
Fő hatásai:
Hatásáért elsősorban csípős hatóanyaga, a kapszaicin felelős, ez a termés válaszfalain lévő hólyagocskákban található. Tartalmaz még A-, B- és C-vitamint, valamint rutint, szaponint, karotinoidokat, heszperidint, illóolajat, zsírosolajat (magban), színanyagokat.
Belsőleg:
Fokozza az ízleléshez szükséges nyál- és emésztőnedv képződését, ezzel alkalmas a gyomor erősítésére, az étvágy és a bélrendszer működésének javítására. Lustább bélműködés esetén is karbantartja, fokozza a bélmozgást (perisztaltika). Hatóanyagai összetételüknél fogva csökkentik a koleszterinszintet, így a vérkeringés javításával képesek megelőzni a szívbetegségeket és az érrendszer betegségeit. Elpusztítja az övsömör és a bárányhimlő vírusát.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító hatású, mert képes a fájdalomérzékelő idegek blokkolására az agyban. A bőrfelületen bőrpírt, vérbőséget okoz, tágítja a hajszálereket, csillapítva ezzel a fájdalmat. Alkalmazhatjuk reumatikus fájdalmak, fejfájás (migrén) esetén, a fájdalmas felületet bedörzsölve ? vigyázva arra is, hogy a szerből csak a célterületre tegyünk.Elsősorban alkoholos kivonatait, tinktúráit használhatjuk.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
–
Egyéb információ:
Figyelmeztetés! Alkalmazása körültekintést igényel, nagyobb adagok a nyálkahártya gyulladását okozhatják. A csípős paprika okozta irritáció esetén híg almaecetes vízzel csillapíthatjuk, közömbösíthetjük a csípő érzést.
Tünetek: